Ainfo Consulta

Catálogo de Información Agropecuaria

Bibliotecas INIA

 

Botón Actualizar


Botón Actualizar

Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  22/02/2021
Actualizado :  18/03/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  LUGARESI, A.; ALVAREZ, A.; RODRIGUEZ, P.; CABRERA, D.; IBÁÑEZ, F.
Afiliación :  ADRIANA LUGARESI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANA LAURA ALVAREZ BERRUTTI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PABLO ANDRES RODRIGUEZ BRUNO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CARLOS DANILO CABRERA BOLOGNA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Influence of rootstocks on nutritional composition of pear fruits. [Conference paper].
Fecha de publicación :  2021
Fuente / Imprenta :  Acta Horticulturae, February 2021, N°1303, p. 509-514. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1303.69
ISSN :  0567-7572 (print); 2406-6168 (electronic)
DOI :  10.17660/ActaHortic.2021.1303.69
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Published 5 February 2021. In: Acta Horticulturae (ISHS) 1303: XIII International Pear Symposium, Montevideo, Uruguay. Conveners: Roberto Zoppolo, Danilo Cabrera. Editors: Roberto Zoppolo, Danilo Cabrera, D. Granatstein.
Contenido :  Abstract: Pear is a fruit of great importance for human nutrition due to the organoleptic characteristics and nutritional composition. Its cultivation in Uruguay generally uses rootstocks for adaptation to the soil, productiveness and precociousness, but rootstock selection may also influence fruit quality, with the ability to change its chemical composition. The objective of this work was to evaluate the influence of rootstocks on some physicochemical and nutritional compounds of 'Williams' pear, grafted on six rootstocks (EMC, BA29, OH×F333, OH×F40, OH×F69 and Adams) in Uruguayan production conditions. The experimental design was a randomized complete block design with four replicates located in an orchard at INIA-Las Brujas Experimental Station. At harvest, 20 fruits were sampled per replicate, conditioned in a cold chamber and then at room temperature until consumer maturation. Soluble solids content, titratable acidity, color and texture were evaluated and then fruit peel and pulp were separated for determination of ascorbic acid and minerals contents. As a result, in relation to the soluble solids, titratable acidity, color and texture, no differences were found between the rootstocks. For ascorbic acid content, no significant differences between rootstocks were found, but the concentration was higher in the fruit peel than pulp. The highest phosphorus content was found in the pulp, but calcium and magnesium contents were higher in the peel. The OH×F40 and OH×F69 roots... Presentar Todo
Palabras claves :  ASCORBIC ACID; MINERALS; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; QUALITY.
Thesagro :  PYRUS COMMUNIS.
Asunto categoría :  --
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102497 - 1PXIAP - DDPP/ACTA HORTICULTURAE/2021/1303

Volver


Botón Actualizar


Botón Actualizar

Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela; INIA Tacuarembó.
Fecha actual :  21/02/2014
Actualizado :  22/02/2014
Autor :  Ceretta, S.
Título :  Ensayo varietal de maiz La Estanzuela : 1a epoca de siembra
Fecha de publicación :  1997
Fuente / Imprenta :  ln: Dia de Campo Cultivos de Verano, 1997 : La Estanzuela [Memorias]. Montevideo (Uruguay): INIA, 1997.
Páginas :  p6-14
Serie :  Serie Actividades de Difusión (INIA)
Idioma :  Español
Notas :  Participaron : Programa Nacional de Cultivos de Verano [y] Programa Nacional de Evaluación de Cultivares
Thesagro :  ENSAYOS DE VARIEDADES; ZEA MAYS.
Asunto categoría :  --
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE44424 - 1INIPL - PPUY/INIA/SAD/12211636
LE47039 - 1INIPL - PPUY/INIA/SAD/122/LE11636
Volver
Expresión de búsqueda válido. Check!
 
 

Embrapa
Todos los derechos reservados, conforme Ley n° 9.610
Política de Privacidad
Área Restricta

Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria
Andes 1365 - piso 12 CP 11100 Montevideo, Uruguay
Tel: +598 2902 0550 Fax: +598 2902 3666
bibliotecas@inia.org.uy

Valid HTML 4.01 Transitional